vineri, 25 martie 2011

SI ALTII AU PARINTI

Asa cum spuneam in comentariul din 12 martie 2011, de pe blogul "Muzeul virtual al apei Ploiesti", imi doresc sa fac din acest blog, o tribuna de la care cei ce nu mai au cui spune "sarutmana !", ori departe fiind, nu mai au unde aprinde o lumanare si asterne o floare, sa poata spune ce au simtit (ori inca simt) fata de parinti, dar din cauza lipsei de timp, nu au putut, nu au avut curaj sau le-a fost rusine sa o faca.
Iata ca (mai repede decat ma asteptam) am primit un prim set de fotografii de la domnul A.N. care mi-a povestit ca mai sunt multe categorii de oameni, ce au trebuit ca ani in sir sa treca sub tacere originea si ascendenta, din motive ce nu li se pot imputa, ci doar datorita vicisitudinilor vremurilor in care au trait, sau convingerilor politice.
Este si cazul parintilor si bunicilor domnului A.N. Cetatean al Basarabiei, avea stramosi germani, iar dupa intrarea in vigoare a pactului Ribentrop-Molotov, cand Basarabia a trecut sub jurisdictie sovietica, A.N. a trebuit sa-si paraseasca locurile de bastina, parintii si mormintele bunicilor...pribegind prin Romania, apoi lucrand la diverse intreprinderi de constructii din R.P.R. si ulterior, R.S.R. Datorita educatiei prusace primite in familie, a fost toata viata corect, de o rigurozitate extraordnara si a avut mereu un zabet "misterios" pe fata (seamana si acum cu Christopher Plummer avand aceeasi ochi albastri, incredibil de limpezi). Desi studiile i-ar fi permis sa ocupe un post de conducere, datorita neapartenentei la P.C.R. si originii (pe buletin scria "nascut in U.R.S.S"), a trebuit sa se multumeasca cu cel de sef serviciu financiar...

Nu stiu daca autoritatile de astazi au vazut acest tip de "Birou al populatiei" si mentiunea "Vizat anul 1925, incasat taxa sub recipisa no..."
Nu stiu daca taxa aceasta anuala era aplicata doar celor veniti din Basarabia anului 1918, sau se aplica tuturor cetatenilor...sper ca nu am dat cuiva vre-o idee...

Un comentariu: